O Dubrovniku


DubrovnikDubrovnik, biser Jadrana nalazi se na listi UNESCO-a sa 1436 zašticena povijesna objekata. Stari grad Dubrovnik, bivši centar Dubrovačke republike, opasan sa 2 km dugim zidinima, koje su ga stolječima štitile od napada sa kopna i mora. Unutar zidina razvio se prekrasan Grad po mjeri čovjeka sa mnoštvom crkava, palača, i kulturnih spomenika. Stradun, poznata šetnica za staro i mlado iz cijeloga svijeta koji je jednom služio kao pozornica svih velikih zbivanja. Sa mnoštvom otoka u blizini, kristalno čistim morem, bogatom prirodnom i povijesnom baštinom, nacionalnim parkom Mljet, ljetnikovcima i šetnicama ono je što čini Dubrovačku rivijeru jednom od najatraktivnijih destinacija Hrvatske. Ovdje možete uživati razne aktivnosti, autentično vino i hranu, začinjenu gostropimstvom ljudi.

Najvažniji događaj u kulturnom životu Dubrovnika su zasigurno Dubrovačke ljetne igre (10. srpnja – 25. kolovoza). To je festival kazališta te klasične i narodne glazbe. Koncerti i izvedbe se izvode na otvorenim pozornicama u Gradu ili u prekrasnim interijerima Kneževa dvora, klaustrima i crkvama. Repertoar uključuje hrvatske i svjetske klasike, u izvodenju vodečih profesionalaca iz hrvatske kao i svijeta, uključujuci velik broj svjetski poznatih glumaca, direktora, dirigenata itd.

Umjetnički zivot Dubrovnika karakteristican je po velikom broju izložbi koje se izlažu kroz cijelu godinu.

Aktivnosti za vrijeme Dubrovačkog karnevala su također vrlo popularne a održavaju se od ranog srednjeg vijeka , kada je taj običaj donešen iz obližnje Italije. Jos jedan važan datum je Festa Svetog Vlaha, također i dan grada Dubrovnika (3. Veljače). Festiža se cijeloga tjedna, uključujući vjerske ceremonije i procesiju kroz Grad, koncerte, sportske dogadaje, zabavne i karnevalske programe.